Impresii

ing. Bătăran Ştefan, Curtea de Argeş

impressions-1

Mulţumesc SOLANA Romania, BIANU, MOROIANU,
Mulţumesc că mi-ati oferit ocazia să ridic ştacheta de la “performanţă agricolă” la rang de “spectacol al producţiei agricole” şi toate acestea mulţumită, datorită sau din vina soiurilor de cartof  RED LADY şi LABELLA, care au arătat că şi în anii agricoli problemă ca anul de graţie 2012 producţia de cartof poate atinge cote spectaculoase,
vă invit la spectacol !

Peter Laszlo M&P Agro, Cernat – Covasna

impressions-2

Colaborăm cu SOLANA de foarte mult timp și vă pot spune că tot ce apare nou noi testăm cu încredere. Pe lângă soiurile consacrate: Red Lady, Rosara, Minerva, Patricia mai avem în cultură și soiuri mai noi, cum ar fi: Labella – un soi roșu foarte atractiv; soiul Ultra – foarte productiv cu tuberculi mari; am fost foarte mulțumiți până acum de soiul Laperla – soi foarte timpuriu, ce a rezistat la seceta din anul 2012 nesperat de bine și în plus are și o producție bună. Cât timp SOLANA va avea soiuri competitive vom colabora cu siguranță.

Prod-Impex, Bălcăuți – Suceava

impressions-3

Lucrez cu Solana de câțiva ani și sunt fan al soiului Red Lady, este un soi de producție, cu deosebite proprietăți culinare. Forma, culoarea și gustul acestui soi îl fac foarte căutat în rândul comercianților. Anul acesta am încercat și soiul Rodriga, soi ce arată foarte bine în cultură și promite multe ca productivitate, însă productivitatea o vom vedea in toamnă.

Prod-Impex, Bălcăuți – Suceava

impressions-4

Cultiv de la SOLANA și soiul de grâu Discus, căruia nu am ce să-i reproșez dimpotrivă sunt foarte mulțumit de el. Acest soi este foarte productiv, anul acesta estimez o producție de peste 7000 kg/ha. Iar calitatea acestui grâu îl face foarte căutat în rândul morarilor.

Solfarm, Sf. Gheorghe – Covasna

impressions-5

Cultivăm de la Solana Romania soiul de cartof Red Lady, iar pentru producția de chips soiul Opal. În afară de aceste două soiuri în fiecare an testăm soiuri noi, urmând ca apoi să le introducem în cultura mare. Unul din soiurile care ne-a convins și pe care o să-l introducem în cultura mare de anul acesta este soiul Patricia, soi ce s-a dovedit a fi foarte rezistent la secetă și constant în producții. Despre Red Lady pot să vă spun că este un soi atractiv, destul de cerut pe piață de către comercianți sau ambalat pentru lanțurile de hipermarketuri, soi cu care suntem destul de mulțumiți. În ciuda secetei cu care ne-am confruntat în 2012 soiul Red Lady a avut o producție destul de bună, producând mai mulți tuberculi decât de obicei dar suficient de mari pentru a fi comercializați. Mai cultivăm de la Solana și soiul de grâu Discus care pe lângă calitatea bună ne mulțumește și cantitativ, având producții de 7000 kg/ha. Pentru anii următori mai avem în testare câteva soiuri care par a fi destul de bune, cum ar fi de exemplu și soiul Laperla, dar mai vedem ce se întâmplă.

Balog Zoltan, Covasna

impressions-6

Am cultivat de la Solana Romania 3 soiuri : Patricia, Ultra și pentru producția de chips soiul Opal, cu siguranță pot spune că nu am dat greș alegând soiurile de la Solana. Aceste soiuri s-au dovedit a fi foarte rezistente la secetă si promițătoare ca și producție. Și încă ceva, nu mă pot felicita pentru un singur lucru: Că nu am ales și soiul Red Lady, soi ce s-a remarcat la colegii mei.

Bartok Antal, Cernat – Covasna

impressions-7.1

impressions-7.2

Anul agricol 2012 a fost unul din cei mai grei ani de când lucrez în agricultură, cu toate acestea soiurile pe care le-am cultivat de la Solana s-au remarcat, în special soiul Labella cu o formă și culoare foarte frumoasă iar dintre soiurile foarte timpurii soiul Laperla – pe de parte a fost cel mai rezistent soi comparativ cu soiurile extratimpurii de la alte companii. Pe lângă cartof am cultivat și soiul de grâu Discus, soi care mi-a oferit de toate: Rezistență la boli – Mai puține tratamente fitosanitare, Calitate – Gluten peste medie – 38, Productivitate – o medie de producție de 6500 kg/ha și toate acestea in anul agricol 2012.
Cu siguranță voi continua cu Solana.

Radui Almos, Imeni – Covasna

impressions-7

2012 este anul în care am început colaborarea cu Solana Romania, acțiune ce s-a dovedit a fi foarte inspirată. Anul 2012 fiind un an dificil pentru culturi, a pus la încercare toate soiurile. Am achizitionat de la Solana soiurile Patricia, Primadonna și Flavia și după cum spuneam am fost inspirat, am obținut la aceste soiuri producții de până la 30 to fara irigații, în special la soiul Patricia care s-a adaptat extraordinar condițiilor vitrege din acest an. Anul viitor voi încerca și un soi roșu, însă până atunci voi achiziționa soiul de grâu Discus și cel de triticale Agrano – să vedem dacă poveștile vor deveni realitate.

Gabi Ungureanu, Brașov

impressions-9

Colaborez cu Solana Romania de mulți ani, în care am cultivat multe soiuri de care pot spune că am fost mulțumit. În acest an, 2012, am cultivat pentru consum soiurile de cartof: Red Lady, Labella, Minerva și Laperla iar pentru producția de chips soiul Opal. Ce pot să spun despre aceste soiuri, că nu sunt la primul an în care le cultiv și că nu m-au trădat până acum. Soiul Laperla este un soi extratimpuriu pe care m-am bazat în ultimi 3 ani, deoarece este foarte rezistent la secetă și mană la frunze, iar ca producții am avut și 60 To/ha. Și anul acesta, 2012, la soiul Laperla am depășit 30 To/ha fără irigații. Soiurile Red Lady și Labella, sunt două soiuri roșii semitimpurii cu foarte bune calități culinare, fapt dovedit de cererea mare pe care o am la aceste două soiuri. Despre soiul Minerva ce pot sa va spun, cred ca o mare parte din fermieri îl cunosc ca fiind cel mai timpuriu soi existent și cu asta am spus tot. Este primul soi cu care ieșim pe piață. Pentru producția de chips am ales soiul Opal, deoarece experiența mi-a dovedit că acest soi este unul din cele mai productive soiuri pentru producția de chips și foarte important – rezistent la secetă și mană la frunze. Anul viitor vreau să testez și soiul Patricia, așa că ne auzim și anul viitor.

Epilog

impressions-10

Și în ciuda tuturor problemelor pe care le întâmpină fermierii noștri se pare că încă mai există o speranță, un viitor pentru agricultura românească.

Comments are closed